Thursday, January 11, 2007

INSÄNDARE BREV FRÅN LÄSARNA
Var är bästa platsen för Kalmar C?

Låt oss se möjligheten till utveckling Flytt av Kalmar centralstation .
en fullt realistisk fundering

Fredag 12 januari 2007 BAROMETERN-OT Adress: Barometern-OT 391 88 Kalmar E-post: insandare@barometern.se Fax: 0480-864 06 18 Järnvägstrafik.
Det har blivit diskussion om centralstationens placering i Kalmar. Personal på Banverket trafik i Kalmar fokuserar sin argumentation enbart ur Banverkets perspektiv och i det gamla Kalmar.
Låt oss istället utgå från Kalmar i utveckling.
Med en flytt till före detta Bombardier blir det gångavstånd till Giraffen med alla dess nya affärer,nya polishuset och de eventuella nyetableringar som alltid följer när centrum skapas.
Den trafikkaos som uppstår vid centralstationen när tåg och bussar kommer in samtidigt, kommer att elimineras, liksom det irritationsmoment som uppstår när man har bråttom och
bommarna går ner. Det lilla gods som fraktas från Tjärhovet på järnväg kan skeppas med lastbil till omlastningsdep å vid bangården på gamla industriomr ådet. Järnvägsgatan kan breddas i
och med att man kan utnyttja spåromr ådet. Om man optimerar området vid gamla ndustriområdet som är större än området nere vid hamnen, kommer plats att finnas för både gods, persontrafik, omlastning och resecentrum.
Bristen på industrilokaler är inget bra argument. Industrin ska ut ur centrum. Nya lokaler är billigare att bygga än att reparera/bygga om.
Man kan snabbt och enkelt ta sig till centrum med småbussar som man har vid större lygplatser. Varför inte eldrivna sådana?
Argumentet porten till Öland är förlegat det härrör sig från tiden då det fanns färjor. Bussen kan ju lika gärna avgå från den .nya. stationen vid Bombardier med mindre avgaser i centrum
miljö som en bieffekt.
All den mark som kommer att frigöras i centrum kan användas till vad kommunen anser
lämpligt, samt att nuvarande centralstation kan göras om till kulturcentrum
med konstmuseum. Detta är inget orealistiskt önsketänkande.

Common sense

No comments: